Spektrum slaví 35 let: Discopříběh

Spektrum slaví 35 let: Discopříběh

Písně Michala Davida dodávaly popový švih řadě českých snímků osmdesátých let. Jedním z nejpopulárnějších filmů, v nichž zazněly, byla komedie režiséra Jaroslava Soukupa z roku 1987. Muzikálově laděná podívaná, která patří k nejtypičtějším populistickým titulům desetiletí, líčí osudy šestnáctiletého kominického učně Jirky a jeho ovdovělého otce Jiřího. Ten má se synkem starosti, protože musí neustále žehlit následky jeho nezvedených kousků. Nakonec ovšem samozřejmě dochází ke generačnímu smíření, v jehož rámci mladý hrdina a jeho vrstevníci pouze žádají, aby je „rodiče brali vážně“.

Na scénáři Jaroslav Soukup spolupracoval s Borisem Janíčkem (vl. jm. Eduard Pergner). Ten je rovněž autorem písňových textů, jejichž prostřednictvím mladistvý hrdina hlásal v duchu oficiální „diskotékové“ popkultury do světa infantilní optimismus. Familiérní tón a odpočinkový humor pak jako na cílové publikum mířily především na učňovskou mládež.

Zajímavostí filmu je „decentralizace“: neodehrává se totiž, jako drtivá většina podobných snímků, v Praze, ale v Plzni... Postava Jirky Horáčka se stala první velkou hereckou příležitostí Rudolfa Hrušínského nejml., kterého Soukup obsadil i do Svatby upírů či dvojice komedií Byl jednou jeden polda. Tam se objevil i zkušený Ladislav Potměšil, který v Discopříběhu ztvárnil postavu ustaraného hrdinova otce-zedníka. Role Jirkovy neupřímné lásky Evy se ujala Mariana Slováková, jež se později objevila i v Soukupově romantickém snímku Divoká srdce (1989). Jaroslava Bobková, která hrála hodnou kadeřnici Jitku, se však na dráhu filmové herečky nevydala.

Délka akce: 82 minut
Rok výroby: 1987

Galerie

Městské středisko kultury a sportu Sezimovo Ústí Vás zve

Kliknutím na datum nebo čas zobrazíte podrobnosti představení
Neděle, 19. 5. - 15:00 Koupit
Název: Spektrum slaví 35 let: Discopříběh
  2D Česká verze
Cena: 35,00 Kč
Místo: Spektrum
nám. Tomáše Bati 701
391 02 Sezimovo Ústí
Zobrazit na mapě